Suya Keçiboynuzu Katıp 2 Ay İçin Çünkü…
Düzenli olarak keçiboynuzu tüketmenin sağlığa olan etkilerinin araştırıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, bu çalışmanın neticelerini paylaştı. 2 Ay süresince düzenli tüketenlerde ne işe fayda? İşte keçiboynuzunun ve keçiboynuzu pekmezinin yararları…
Keçiboynuzunu suya atıp 2 ay için! Şifa bulun
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, su, süt veya yoğurda atılarak keçiboynuzunun 2 ay tüketilmesi cevabında değerlerin normale döndüğü gözlendi. Buna benzer yapılan emek harcamalar, keçiboynuzunun kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerde de koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılabildiğini gösteriyor” dedi.
Keçiboynuzunun, içeriğindeki çözünmez posa, polifenoller ve taninler sebebiyle esenlik açısından birçok olumlu etkisinin bulunduğunu belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, bilhassa de antioksidan özelliği sayesinde kalp-damar sağlığı için faydalı olduğunu söylüyor.
Keçiboynuzunun faydalarını sıralayan Gence, şunları söylemiş oldu:
Potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir minerallerinden varlıklı olan keçiboynuzunun, toplam posa miktarı da yüksek oranlarda seyrediyor. Çözünür ve çözünmez posa içinde ne olduğu haricinde iyi bir kalsiyum deposu da olan keçiboynuzunun bilhassa kadınlar ve çocuklar tarafınca tüketilmesi daha da ehemmiyet taşıyor. Kadınlarda ilerleyen yaşlarda kemiklerden kalsiyum çekilimi olduğu için osteoporoza karşı önlem alınmasını sağlayan keçiboynuzu, çocukların kemik gelişiminde de kalsiyum depolarını doldurmaya yarıyor.
Keçiboynuzunu suya atıp 2 ay iç! Şifa bul
2 Ay süresince tertipli tüketenlerde…
Kalp-damar sağlığını koruyucu özelliğe haiz keçiboynuzu ile alakalı mühim bilgiler paylaşan Diyetisyen Gözde Gence, kan kolesterol düzeyi ve keçiboynuzu ile ilgili yapılan bir çalışmanın sonuçlarını aktardı. Gence, “Kan kolesterol düzeyinin normalin üzerinde olduğu durumda tertipli olarak keçiboynuzu unu tüketilmesi üzerine yapılan bir çalışmada kan kolestrol düzeyi ve LDL kolestrolü üstüne müspet sonuçlar elde edildi. Yapılan çalışma gereği, kan kolesterol düzeyi normalin üstünde olan kişiler 2 ay boyunca pişmeden şekilde 10 gram keçiboynuzu unu tüketti. Su, süt yada yoğurda atılarak keçiboynuzunun 2 ay tüketilmesi sonucunda değerlerin normale döndüğü gözlendi. Buna benzer meydana getirilen emek harcamalar, keçiboynuzunun kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerde de koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılabildiğini gösteriyor” dedi.
“Keçiboynuzu bağırsakları süpürüyor”
Diyetisyen Gözde Gence, LDL kolestrol ve total kolestrolü düşürmeye destek olduğu için ötürü hiperlipideminin azalmasını sağlayan keçiboynuzunun, kanı temizleme özelliği bulunduğunu ve damar tıkanıklığı riskini azalttığını da laflarına ekledi. Sağlığa yararlı bitkilerden keçiboynuzunun muhteviyatında bulunan çözünmez posa, bağırsak ve sindirim sistemine de müspet etkisinde bırakır sağlıyor. Vücuttaki suyun tutulmasını sağlayarak bağırsak arasında besinlerin hareketini etmesine yardımcı olan keçiboynuzu, sindirilemez bir özelliği olması nedeniyle bağırsakların süpürgesi görevini görüyor, dışkıya yumuşaklık ve hacim kazandırarak kabızlığı önlüyor. Diyetisyen Gözde Gence, süte kakao yerine keçiboynuzu unu konularak tüketilmesini öneriyor.
“Öksürük tedavisinde kullanılıyor”
Keçiboynuzunun hazım sistemi ve kalp-damar sağlığının yanı sıra başka yararları da bulunuyor. Diyetisyen Gözde Gence bu yararları, “Yüksek kalsiyum içinde ne olduğu sayesinde kemik sağlığına mühim yararları bulunuyor, balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılıyor, akciğerleri temizliyor, sigaranın oluşturduğu hasarı azaltmaya çalışıyor. Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi geliyor. Antioksidan içinde ne olduğu yardımıyla kansere karşı koruyucu etki gösteriyor” benzer biçimde sıraladı.
Çocuklarda kronik kabızlık ihmal edilmemeli! Kabızlığa ne iyi gelir?
Kadın – Aile
Çocuklarda kronik kabızlık dikkatsizlik edilmemeli! Kabızlığa ne iyi gelir?
Keçiboynuzu nedir?
Keçiboynuzu, baklagiller familyasına ait, tatlı ve çok sert bir nebat türünü oluşturuyor. Yetişme koşulları ve yapısı itibarıyla meyve sınıfında yer edinen bu nebat, Türkiye’de ağırlıklı olarak Anadolu’nun cenup kesimlerinde yetişiyor. Akdeniz Bölgesi’nde keçiboynuzu bitkisine çalı yada ağaç formuyla yabani koşullarda da rastlanabiliyor. İçerdiği güçlü bileşenler ve oldukca yönlü kullanım imkanlarıyla bu meyve, bilhassa da ekonomik gelir amaçlı tarımda büyük bir kıymet taşıyor.
Keçiboynuzu faydaları
Kanı temizleme ve damar tıkanıklıklarını yok etme özelliği vardır. Kış aylarında artan astım atakları ve bronşit rahatsızlıklarına iyi gelen keçiboynuzu şiddetli öksürüklere karşı dahi fazlaca etkilidir. Balgam söktürücüdür, bu sayede öksürüğü azaltır. Bağırsak ve sindirim sistemine de olumlu etkiler sağlar, kabızlığı önler.
Keçiboynuzu tozu ne işe yarar?
Keçiboynuzu tozu vücuda gereksinim duyduğu enerjiyi sağlıyor. İştah açıcı bir tesir oluşturduğu biliniyor. Kansızlık problemininin çözümünde destek oluyor. Doğal bir afrodizyak olarak da değerlendirilebiliyor.