Nature And Life

En Güzel ve Sağlıklı Çay Nasıl Demlenir?

En Güzel ve Sağlıklı Çay Nasıl Demlenir?
Spread the love

NEFİS ve SAĞLIKLI ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ? Çay Demlerken Nelere Dikkat Edilmeli? Kesinlikle Okumalısınız, Çay Zararlı Hale Nasıl Gelir?

Isı orana yüksek ocak ile demlenen çayın içilmesi sonucunda kanser hastalığına kadar varabilen ciddi hasarlara neden olabileceğini değinen uzmanlar, çay demleme işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalara karşı uyarmaktadır.

Yüksek ısıda demlenen çay, çok önemli sağlık problemlerine yol açtığı belirtilmektedir. Çayın içerisinde bulunan tein ve tanen bileşiklerinin bitkinin savunma mekanizması için salgıladıkları salgıdır. Hatalı çay demleme nedeniyle bu bileşiklerin aktif hale gelebileceğini anlatan uzmanlar, uzun bir süre bu bileşiklere maruz kalan insanlarda kansere varabilecek kadar ciddi hastalıkların görülme olasılığı vardır.

UZMANLAR ACI ÇAY KONUSUNDA UYARIYOR! ACIMIŞ ÇAY KESİNLİKLE İÇİLMEMELİDİR!

DÜ Dekanı Prof. Dr.  Bekir Bükün “ Taze ve sağlıklı koşullarda demlenen çayın tadının güzel ve belirgin olduğunu fakat bayatlamış çaylarda aktifleşen teinlerden kaynaklı çayların ağızda acı bir tat bıraktığını vurguladı. O yüzden acı ve bayat çayların içilmemesi gerekmektedir. Demek oluyor ki bu çaylarda tanenler aktif hale gelmiştir.

KALİTELİ DOĞRU ŞARTLARA EN İYİ ÇAY NASIL DEMLENİR? Şimdi Size Çay Demlemenin Püf Noktalarını veriyoruz…

Alt çaydanlıkta su kaynatma işlemini yaparken kesinlikle üst demlikte kuru çayı bekletmiyoruz. Bunun Nedeni alt demlikte su kaynarken üst demlikte bulunan kuru çayın içerisinde ki tanenlerin çözünme hızında artış meydana getirir ve ayrıca bu durum çayın bayatlama süresini de oldukça kısaltmaktadır. Şimdi size güzel çay nasıl demlenir iki ayrı tarif ile anlatıyoruz.

1.ÇAY DEMLEME Tarifi: Suyu kaynattıktan sonra ocağın üzerinden alın, 1 -2 dakika boyunca fokurdamanın ardından aşırı sıcaklığın geçmesi bekleyin. Sonra üst demliğe kuru çayı ilave ederek tek noktadan kaynamış su dökülür. Eğer Çayı demleme sırasında kuru çay kabarıp üst yüzeye çıkmıyorsa, suyu dökme esnasında bir şeyleri yanlışlık yapıyorsunuz demektir. Çayın kabararak yüzeye çıkması ve ortalama 15-20 dakika sonra kendiliğinden çökeren üst yüzeyinde köpükler ve sarı halde görüntüler olması gerekmektedir. Bu görünümü gözlemlediyseniz enfes çayınız hazır demektir.

2. Tarif KURU ÇAYI KAYNAMIŞ SUYUN ÜSTÜNE KOYMA YÖNTEMİ; Suyu kaynattıktan sonra üst demliğe boşaltın. Suyun ocakta ateşte kaynamasına dikkat edin. Yani ketıldan alınan suyu direkt kullanmayın. Üst demliğe kaynatılmış su konulduktan bir dakika sonra kuru çayı suyun üzerine döküyoruz. Sonra Demlik kapağı kapatılır ve yaklaşık 15-20 dakika hiç oynatılmadan demlenmesini izin verilir.

Çay Demleme konusunda küçük bir püf nokta daha verecek olursak; Çayın alkali hale dönüşmesi ve aromasının artması, ayrıca bazı araştırmalara göre renginin daha kırmızı, yani tavşan kanı çay olmasını istiyorsak, kaynayan suya demlemeden önce çok az (1/2 çay kaşığı) karbonat ekleyebilirsiniz. Ama çayın içerisine kesinlikle şeker atılmamalıdır. Şeker tercihi yerine kurutulmuş meyveler ile birlikte için. Bir süre sonra çayın gerçek lezzetini mutlaka almış olacaksınız.

Not: Çayınızı nemli ortamlardan uzak tutun. Cam kavanozlarda ve kuru bir yerde saklayın. Çayı çok fazla alıp stoklamayın çünkü taze taze tüketmek en güzeli. Çayı demlerken asla beklemiş su kullanmayın.

Yazımızı sonunu kadar okuduktan sonra beğendiyseniz arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın. Böylelikle herkes sağlıklı  ve güzel çay demleme tekniğini öğrenmiş olurlar. Sağlıcakla kalınız…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ