Alzheimer’a Yakalanmamak İçin Terk Etmeniz Gereken 9 Alışkanlık
Nörolog Lütfü Hanoğlu, Alzheimer hastalığının, klinik tanının konulmasından yaklaşık 15-20 sene kadar önce başladığını söylemiş oldu, “Uluslararası Alzheimer Derneğinin verilerine göre dünyada demans ile yaşayan ortalama 46,8 milyon insan var. Bu sayının 2030’da 75 milyona ve 2050’de 131,5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor” dedi.
Alzheimer hastalığı unutkanlıkla süregelen bir rahatsızlık olarak kendisini gösterir. Ancak her unutkanlık Alzheimer hastalığı manasına gelmez. Demans hastası olan bir tanıdığınız varsa hastalığın şahıs ve ailesi üzerindeki etkisini fazlaca iyi bilirsiniz. Alzheimer bir demans çeşididir ve maalesef tedavisi yoktur. Peki haftada üç defa spor yapmanın demansa yakalanma şansını %70 azalttığını biliyor muydunuz?
Amerikan Alzheimer Derneği, 5 milyondan fazla Amerikan’ın Alzheimer hastası olduğunu ifade ediyor.
Alzheimer’a Yakalanmamak İçin
İlaçlar hastalığın emarelerini azaltırken, Alzheimer için kesin bir tedavi yöntemi hala bulunamadı. Demansa yakalanmak istemiyorsanız derhal terk etmeniz lüzumlu olan 9 huy:
1- Sigarayı bırakın
Sigara içmek vücudunuz çeşitli bölgelerine zarar verir ve beyin de bunlardan birisidir. Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla Alzheimer’a yakalanma riski %45 daha fazla.
İşte sigarayı bırakmanız için iyi bir neden.
2- Daha fazla B12 vitamini alın
B vitamini sizi demanstan korur. Finlandiya’da meydana getirilen bir araştırmaya gore B12 vitaminini ne kadar çok alırsanız, Alzheimer’a yakalanma riskiniz o denli düşüyormuş. Genelde yaşlılarda B12 vitamini eksikliği görülmekte. B12 vitamini yumurtada, ette, balıkta ve deniz mahsullerinde bolca bulunmakta.
3- Daha etken olun
Düzenli olarak spor yapın. Hem kalbiniz tertipli atacaktır hem de kan dolaşımınız daha sıhhatli bir biçimde gerçekleşecektir. Tansiyonunuza dikkat etmenizde de fayda var. Orta yaşlıysanız ve kolesterolünüz yüksekse, Finlilerin yaptığı araştırmaya bakılırsa demansa yakalanma riskiniz oldukça fazla.
4- Daha fazla D vitamini alın
D vitamini eksikliği Alzheimer’a neden olmakta.Amerika’de yapılan bir araştırmada D vitamini eksikliğinin Alzheimer’a yakalanma riskini %125 arttırdığı görüldü. Araştırmacı Miia Kivipelto, SVT’ye “D vitamini alımı Alzheimer’a yakalanmamak için önemli faktörlerden” dedi.
Olabildiğince güneş ışığı almaya çalışın. Güneşin fazla olmadığı yerlerde yaşamaktaysanız D vitamini takviyesi alın.
5- Kahve için
Kahve içiyor musunuz? Çoğu şahıs bilmese de kahve beyninizi korumakta. Kahve bolca magnezyum içerir ve güçlü bir antioksidandır. Alzheimer’a yakalanma riskinizi %50 azaltır. İtalya’da yapılan bir inceleme günde bir bardak kahve içmenin Alzheimer’ı önlediğini korumak için çaba sarfediyor.
6- Başınızı koruyun
Başınızı çok sert bir yere çarparsanız demansa yakalanma riskiniz var. Amerika’de meydana getirilen bir araştırmada travmatik beyin yaralanmasının, Alzheimer’a yol açmış olduğu görüldü.
Motor sürüyorsanız kask takmayı ihmal etmeyin.
7- Alkol tüketimi demans riskini arttırıyor.
Fazla alkol tüketimi demans riskini arttırıyor. Alkol tüketiminin Alzheimer’a neden olduğu bir reel.
8- Beyin egzersizleri yapın
Beyninize tıpkı kaslarınıza davrandığınız şeklinde davranmalısınız.
Bunun için de en bilinen yöntemler bulmaca halletmek ve puzzle. Yeni şeyler öğrenmekten çekinmeyin. Yeni şeyler öğrenirken beyniniz ekstra efor sarfeder ve bu da sizin için daha sağlıklıdır.
9- İyi dinlenin
Araştırmacılar stresle demans arasında bir bağlantı olduğuna inanıyorlar. Stres kişiden kişiye değişebilen bir ölçüye sahip. Bu sebeple Alzheimer’ı gelişimini nasıl etkilediğine dair araştırmalar sürüyor.
Yine uyku beyin için son aşama önemlidir. Yeterince uyumamak demansa yol açmaktadır. İsveç’te meydana getirilen bir araştırmada uyku sorunu olan adamların demansa yakalanma risklerinin çok fazla olduğunu kanıtladı.
Alzheimer’i Bu Belirtiler Ele Veriyor!
Alzheimer’in her yaşta hepimiz için geçerli olan kolay unutma ile karıştırıldığını kaydeden Prof. Tanrıdağ, öğrenme ve unutmanın birbiriyle yakından alakalı bulunduğunu, yeni bilgiler alındıkça, beynin eski detayları zaman içinde sildiğini bunun da doğal bir süreç olduğunu vurguladı.
Bir beyin hastalığı olan Alzheimer’ın çeşitli uyarıcı emareleri olduğunu da kaydeden Tanrıdağ, bu emareleri 12 maddede şu şekilde sıraladı:
1-Gündelik hayatı etkileyen unutkanlıklar. Özellikle oldukca yakın süreci ilgilendiren randevu, toplantı, alışveriş listesi ve öteki aktüel bilgilerin unutulması.
2-Planlama ve hesaplama güçlükları. Faturaların unutulması, devamlı yapmış olduğu bir yemeğin tarifini bile hatırlayamama, günlük işlerin sırası ve süresiyle ilgili yaşanan güçlüklar.
3-Daha önce problemsiz yapılan iş ve ev görevlerinde aksama. Evin düzeniyle ilgili karışıklık, eşyaların iyi mi kullanıldığıyla ilgili bilgilerin hatırlanmasında güçlük.
4-Zamanla ve yerlerle ilgili yaşanan kafa karışıklığı. Düzenli gidilen dükkanların, caminin yada işyerinin bulunamaması. Günün saatlerini, günleri, ayları karıştırma, evin odalarını karıştırma.
5-Görüntüleri idrak etme zorluğu. Bu zorluk hem makaleleri okumada aynı zamanda biçim algısındaki bozuklukla ortaya menfaat. Bazı görüntüler fazlaca önceleri görülmüş başka mekanlarla karıştırılabilir. İnsanların birbirine benzer yüz
ifadelerinden değişik hüviyet çıkartmak. Trafikte sorun yaşamak.
6-Konuşma ve anlamada zayıflama, kelime sayısında azalma, anlam kaymaları.
7-Eşyaları olağan yerlerden farklı yerlere geçirmek ve unutarak yakınlarını kaybetmekle veya hırsızlıkla suçlama. Örneğin ayakkabıyı buzdolabına koyma, yumurtaları yatak dibine gizleme benzer biçimde.
8-Yargılama ve karar vermede güçlük. Gündelik yaşam içinde önceleri rahatlıkla alınan kararlar için uzun vakitler transfer, bir türlü karar verememe yada olağandışı şaşırtıcı kararlar.
9-Sosyal aktivitelerden istifa. Düzenli olarak yapılan sosyal birlikteliklerden vazgeçme. Sınıf toplantılarına gitmeme benzer biçimde. Buna karşılık eve kapanma ve tek düzen yaşantıya geçiş.
10-Kişilik ve alışkanlık değişiklikleri. Örneğin cömert bir kişiyken cimri birisine, veya cimriyken savurgan birine dönüşmek.
11-Abartılmış cinsel eğilimler.
12-Hiçbir şeyden zevk alamama.
El ele vererek bu bilgilerin yayılmasını sağlayabilir ve insanları demans ile alakalı bilinçlendirebiliriz.