Nature And Life

Adaçayı Nedir? Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara Karşı İyi Gelir?

Adaçayı Nedir? Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara Karşı İyi Gelir?
Spread the love

ADACAYI  BİTKİNİN KULLANILDIĞI HASTALIKLAR

Solunum yolu rahatsızlıklarında , bademcik  iltihabında menopoz sıkıntılarını gidermek için, aşın terlemede ve ter kokusunu önlemek için, sindirim sistemi gazlarında. akneli ciltlerle. sağa kepek oluşumunda, ağız ve diş sağlığında, soğuk algınlığında. şeker hastalığında. antiseptik ve antibakteriyel olarak ve ayak kokusunu önlemek için kullanıl-maktadır.

Orta çağda ‘Her derde deva diye adlandırılan ve dünyada en yaygın olarak kullanılan şifalı bitkilerin başında gelen, yaklaşık dokuz yüzden fazla türü bulunan adaçayının ülkemizde doksan türü bulunmaktadır. Ülkemizin önemli ihraç ürünlerinden olan adaçayı; türüne ve bölgeye göre farklı hastalıklarda kullanılmaktadır Genellikle: soğuk algınlığı bademcik. solunum yolu rahatsızlıklarına karşı çok yoğun biçimde kullanılan adaçayı: gaz söktürücü, ağız dezenfektanı. şeker düşürücü, terlemeyi kesici, bedeni güçlendirici, krampları çözücü, böcek sokmalarında ve diş eti iltihaplarında başarıyla kullanılmaktadır.

Çok fazla bilinmese de de adaçayı yaprağı ile dişlerin ovalanması durumunda; çay, kahve ve sigara lekelerin’ temizleyeceği gibi, diş eti çekilmelerini de önleyici eskiye sahiptir.
özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için çok faydalı bir bitki olan adaçayı: içerdiği kadınlık hormonlar; sayesinde menopoz döneminde rahatlatıcı etki göstermekte ve salgı bezlerine etki ederek fazla terlemenin önüne geçmektedir.
Çocuk ve bebeklerde dahilen kullanımı tavsiye edilmeyen adaçayının haricen kullanımında bir sakınca yoktur. Harici kullanımlarda adaçayının kendisi yerine acı elma adıyla da anılan adaçayı yağı kullanılır. Fazla gazı olan bebeklerde adaçayı yağı; bebeklerin ayak topuklarına sürülüp. masaj yardımıyla deriye yedirilir. İleri derecede gazlı bebekler için: göbek deliğinin 2 an alt tarafına uygulanacak bir damla adaçayı yağı daha da etkili olmaktadır.
Ayrıca sıvı el sabununa ilave edeceğiniz 10-15 damla adaçayı yağı, sıradan sabununuzu antibakteriyel sabuna dönüştürecektir.
Et yemeklerinde baharat olarak kullanılabilen adaçayı, kozmetik amaçla da kullanılmaktadır. Adaçayı ile saçlarınıza yapacağınız durulama: kepek sorununuzu aşmanıza yardım edeceği gibi, ada çayı ile yapılan akneli cilt temizlendiğinde, sivilcelerde sönme ve iyileşme görülmektedir.
Hastalıklardan sonra nekahat döneminin kısa geçmesi için yaygın bir şekilde kullanılan adaçayı: hazımsızlık se bağırsak gazlarına karşı da oldukça etkilidir..
Sporcularda; sık sık kramp girmesi durumunda susam yağı ile karıştırılmış adaçayı yağının krampları engellediği bilinmektedir.
Kronik farenjit durumlarında, 250 It saf sirke” içerisine 25 gr adaçayı ilave edilip en az 15 gün bekletildikten sonra ekle edilen adaçayı şirketi ile yapılacak gargara; farenjite karşı çok başarılı olmakla beraber: birçok hazır üründen daha nitelikli bit ağız çalkalama suyu olacaktır
Ayaktan çok terleyen ve kokan kişiler için akşamları deniz ya da himalaya tuzu, ılık su ve abim,’ ile yapılacak ayak banyosu ayak kokusu önlemeye yardımcı olacağı gibi, ayak nasırlarını yumuşatıcı ve ayak ağrılarını dindirici özellik de göstermektedir.
özellikle yaz aylarında aşırı terlemelerde: kişilerin adaçayı içmelerinin yanı sıra banyo sunma katılacak 5-7 damla adaçayı yağı terlemeyi azaltacağı gibi antiseptik ve antibakteriyel özelliği sayesinde kötü kokularını da oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Koltuk altı rolonunuzun içerisine ilave edeceğiniz 4-5 damla adaçayı yağı kötü kokulara karşı kullanacağınız  ürünün etkinliğini artıracaktır.
Buğu olarak kullanıldığı takdirde antiseptik Özelliği nedeniyle havadaki virüsleri de öldürücü etkiye sahiptir

KULLANIM ŞEKLI VE DOZAJ Çay kin; 1 tatlı kasığı  avuç içinde oyularak küçük parçacıklar haline getirilmiş adaçayı. 1 bardak kaynar suya atılıp 4 dakika demlendirildikten sonra süzülerek günde üç kez içilir.
Banyo için; 1 litre suya 60 gram bitki atılıp. 10 dakika kaynatılır. Daha sonra banyo için su dolu küvete dökülerek 20 dakika boyunca diyette aylaklar dinlendirilir. Daha sonra ayaklar durulamadan çıkarılır ve kurutulur.
Tentür hazırlamak için; 70 gram ufalamış bitki: 125 mI alkol ve 125 mi su ile karıştırıp: ağzı kapalı olarak ve koyu renkli cam bir şişede 20 gün karanlık ve serin. bir ortamda bekletilip her gün çalkalamak suretiyle kullanıma hazır hale getirilir. Elde edilen tentürden 1 bardak su içerisine 20 damla damlatılarak günde-3 kez içilir.
Ekstra» kullanım için: Aktarlarda hazır olarak bulunan adaçayı ekstresinden: 1 bardak suya 15 damla adaçayı ekstresi damlatılıp günde 2 kere içilir.
Macun yapımı için, 150 gr öğütülerek toz haline getirilmiş adaçayı tona, bir kilogram bal veya pekmez veya 1/1 oranda bal pekmez karışımıyla karıştırılarak macun haline getirilir. Elde edilen macundan günde 3 kez bir tatlı kaşığı yutulur.
Toz olarak kullanım ; öğütülerek toz haline getirilmiş bitki tozundan sabah ve akşam olmak üzere aç karnına birer tatlı kaşığı alınarak üzerine bol su içilir.

DIKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

Bebekler ve çocuklar için kullanımı tavsiye edilmez ‘Tansiyon hastaları mecbur kalmadıkça kullanılmamalı: kullanılması durumunda günlük dozaj bir bardaktan fazla olmamalıdır. Epilepsi hastaları, hamileler ve hamilelik Şüphesi olanlar asla adaçayı kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından kullanıldığı takdirde süt içen bebeğe geçeceği gibi salgı bezlerine etkisi nedeniyle süt üretimini azaltmaktadır. Bu nedenle emziren annelerin de kullanmaması gereken bir üründür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ