10 Gün Önce Ne Yediğinizi Bile Hatırlayacaksınız
Tüm vücudumuzu ve organlarımızı yöneten, ek olarak zihnin temeli olan beynimizi korumak ve işlevlerini geliştirmek için ne yememiz icap ettiğini biliyor muyuz?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, kuvvetli bir beyin ve hafıza için 8 besin önerdi.
Akciğer k-nserinden korunmak için sigara içmememiz icap ettiğini herkes biliriz. Alkolü fazla tüketirsek karaciğerimiz sıkıntıya girer. Az su içmek ise böbrek sağlığımızı tehlikeye atar. Peki ya bütün vücudumuzu ve organlarımızı yöneten, ayrıca zihnin temeli olan beynimizi korumak ve işlevlerini geliştirmek için ne yememiz icap ettiğini biliyor muyuz?
Stres, hava kirliliği, fena beslenme gibi etmenlerden beynimiz olumsuz etkilenebiliyor, hafızamız zayıflayabiliyor ya da bir işe odaklanmamız güçleşebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, kuvvetli bir beyin ve hafıza için antioksidanlardan, vitamin ve minerallerden zengin, sıhhatli yağlar içeren dengeli bir beslenmenin önemine dikkat çekiyor. İçerdikleri besin öğelerinden dolayı onları birer beyin dostu icra eden 8 besini ise şöyleki sıralıyor.
Doğru teknikle hazırlanan kemik suyunun bağışıklık sistemini ve beyin sağlığını destekleyebilecek bir başka besin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker laflarına şu şekilde devam ediyor: “Kolojen ve hyaluronik asit içeriğiyle kemik suyu, oksidatif stresin azalmasına yardımcı oluyor. Prolin ve grisin amino asitleriyle de beynin ve bağ dokunun iyileştirilmesine katkı sağlıyor.
İlikli kemiklerin en az 12 saat kısık ateşte kaynatılmasıyla elde edilebilecek besin kıymeti yüksek kemik suyuna tercihen biberiye, soğan ve sarımsak eklendikten sonra beyin sağlığını desteklemek mümkün. Kemik suyunu 1 hafta kadar buzdolabında, 3 aya kadar ise dipfrizde muhafaza ederek tüketebilirsiniz.”
Omega-3 yağ asidi kaynağı yağlı balıklar, hafızayı geliştirmede ve beyin gücünü artırmada en önemli besin öğelerinin bir ihtimal de başlangıcında yer ediniyor. Omega-3 yağ asitleri, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyalini teşvik ederek beynin daha iyi ve süratli biçimde iletişim kurmasını sağlıyor.
Ayrıca zihinsel konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirmeye destek oluyor. Yeterli Omega-3 alımı için tercihen küçük ve yüzey balıklarını mevsiminde haftada 2 veya 3 defa tüketmek ve yüksek ısıda kızartmadan uzak durmak gerekiyor. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) balık tüketiminin kifayetsiz olduğu durumlarda ise Omega 3 takviyesi alınmasını öneriyor. Yağlı tohumlar-Kuruyemişler Yağlı tohumlar “beyin dostu” nitelemesini sonuna kadar hak ediyorlar.
Sağlıklı yağ asitleri, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler açısından fazlaca varlıklı olan ceviz, badem, fındık, keten tohumu ve çörek otu bilhassa yüksek miktarda vitamin E içeriyorlar. Antioksidan kapasitesi yüksek olan vitamin E, hücre zarlarını özgür radikallerden koruyor ve zihinsel gerilemeyi yavaşlatıyor. Beyin sağlığı için lüzumlu yüksek Omega-3 içeriğiyle cevizin bir adım öne çıktığı yağlı tohumları günde 1 avuç içi kadar ve pişmeden olarak tüketmenizde sayısız fayda var.
Yumurta, beyin sağlığı ile ilişkili gıda öğelerinin küçük bir kabuk arasında toplandığı mucizevi bir besin. Özellikle yumurta sarısı, beyin fonksiyonlarını ve gelişimini desteklemek ve ruh halini regüle etmek için önemli olan B grubu vitaminleri, folik asit ve kolin açısından varlıklı bir kaynak. Yumurta, içeriğindeki kolin maddesinin, mutlulukla alakalı hormon üreten bir kimyasal olan betaine parçalanması özelliğiyle de öne çıkıyor.
“Kurkumin” adı verilen etken maddesi ile zerdeçal, kuvvetli ve doğal bir antioksidan. Tarih süresince tedavi amaçlı olarak kullanılmış olan bu kök bitkisi, beynin oksijenlenmesine, bilgiyi öğrenmenize ve işlemenize destek oluyor. Zerdeçalda bulunan kurkuminden tam olarak faydalanmak içinse zerdeçalı yağ içinde hafif ısıya maruz bırakmak gerekiyor.
Sebze veya et yemeklerinizi bitkisel yağ ve zerdeçalla sote etmek bunun için çok ideal bir metot. Kurkumin içeren bir besin takviyesi kullanımında ise emilimi yüksek ve standartlara uygun olanları seçmeye itina göstermelisiniz.
Kakao ve çikolatanın mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin üretimini arttığı biliniyor. Aynı zamanda beyni ve bilişsel işlevlerini destekleyici flavonoidlerden zengin kakao, bilhassa beynin öğrenme ve bellek işlevlerine ek olarak kısa süreli belleği güçlendirmeye katkı sağlıyor. Araştırmalar, kakaodaki flavonoidlerin hafızayı geliştirmeye ve yaşla ilişkili zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaya destek olabileceğini gösteriyor. Bu özelliklerden yararlanmak için ise beyaz ve sütlü çikolataları bir kenara bırakıp en az yüzde 70 oranında kakao içeren bitter çikolataları yahut kakao tozunun kendisini tercih etmeniz gerekiyor.
Yeşil yapraklı sebzeler A ve K vitaminlerinden varlıklı ıspanak, karalahana, pazı, brokoli, roka, dereotu, maydanoz benzer biçimde yeşil yapraklı sebzeler posa ve yüksek antioksidan içerikleriyle ancak beyni değil ‘ikinci beyin’ olarak nitelenen bağırsakları da destekleyen harika besinler. Aynı zamanda C vitamini deposu ve lif deposu olan yeşil yapraklı sebzeler anti-inflamatuar özellikleriyle beyni hasarlara karşı korumaya da yardımcı oluyorlar.
1 kase yeşil yapraklı sebze tavsiye edilen günlük C ve K vitamini alımının tamamını karşılıyorlar. Yeşil yapraklı sebzeleri pişmeden veya hafifçe pişirerek – mesela buharda tüketmenin vitamin kaybını önleyeceği ise unutulmamalı. Yaban mersini Yaban mersini ve öteki koyu renkli çileksi meyveler, tıpkı yeşil yapraklı sebzeler gibi anti-inflamatuar ve antioksidan etkilerinin oldukça kuvvetli besinler.
Antioksidanlar beynin yaşlanmasına ve nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayan oksidatif strese karşı harp açarlar. Özellikle yaban mersininin, içindeki antioksidanlarla beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini geliştirebileceği gösterilmiştir. Yaban mersini aynı zamanda hafızayı iyileştirmeye ve kısa süreli hafıza kaybını geciktirmeye de destek oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, “Mevsiminde taze yemenizin önermiş olduğu koyu renkli çileksi meyvelerden, mevsimi haricinde dondurulmuş veya kurutulmuş olarak tüketerek de faydalanabilirsiniz” diyor.